Als ondernemer zoek je klanten. Maar wat zoekt de klant? Je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat de klant een ondernemer zoekt… de klant zoekt hulp. Hij heeft een probleem of een behoefte, en zoekt een oplossing.
Bied jij hem die?
Een vervangend stofzuigeronderdeel.
Een oplossing voor die slapeloosheid.
Een andere sfeer in de woonkamer.
Zelfvertrouwen bij spreken in het openbaar.
Kinderen die luisteren.
De riolering die weer afvoert.
Een lotgenoot.
Verwennerij.
Het ultieme cadeau voor een vage vriend.
Liefde.
Aandacht.
Nieuwe schoenen.
Als ondernemer doe je het goed als je klanten ZIEN dat jij het antwoord hebt op hun vraag. Dat antwoord zit niet in je complete CV. Of in jouw persoonlijke ontwikkelingsweg. Zelfs niet in een overladen aanbod van jouw diensten en producten – daarmee geef je de klant een nieuw probleem: wat te kiezen? Dat zijn dus allemaal zaken die niet op de homepage van je website horen.
Wanneer je gewoon schrijft: ‘IK heb voor u het vervangende stofzuigeronderdeel!’ geef je een concreet antwoord. Jammer genoeg geven al jouw concurrenten dat ook, waardoor het simpelweg een kwestie wordt van hoog scoren in Google, zodat je het eerst gezien wordt. Het kan ook anders: door naar de vraag achter de vraag te kijken.
Die onderliggende vraag gaat nooit over concrete zaken, producten of diensten. Het gaat over gevoel. Wat straal je uit met jouw homepage?
Betrouwbaarheid?
Deskundigheid?
Exclusiviteit?
Duurzaam?
Non-nonsense?
De allergoedkoopste?
Het grootste aanbod op dat specifieke terrein?
Persoonlijke aandacht?
Snelle service?
De uitstraling moet oprecht zijn, of althans oprecht overkomen. Dat bereik je alleen door consequent te zijn: in al je communicatie-uitingen, op al je webpagina’s dezelfde uitstraling. In zo min mogelijk woorden. En de allersimpelste manier om dat te bereiken is uit te gaan van jouw eigen gevoel over je onderneming. Wat drijft jou? Waarom doe je het?
Wanneer je overtuigd bent van jouw nut voor de klant, vertaal dat dan eens in één enkele zin. Dat is snel gezegd… ik weet het. Dus schrap, vat samen, vervang, net zolang tot je op die ene zin uitkomt. Voilà, je hebt je VISIE. Pas nu ben je klaar voor de TEKST op je website: tekst die in lijn is met jouw USP, waardoor jouw aanstaande klant herkenning vindt, en nieuwsgierig wordt naar de rest. En de klanten die zich niet herkenden? Die zijn juist goed af bij de anderen: er zijn er genoeg waar jij je boterham mee kunt verdienen.
Nu weet je meteen waarom tekstschrijven zo simpel leek: woorden zijn gemakkelijk te vinden als je een beetje taalgevoel hebt. Maar woorden die werken… da’s een ander verhaal. Dat kost tijd, en moeite, maar dan heb je ook wat!