Goeie webtekst heeft weinig te maken met ‘geen taalfouten’. En duh, natuurlijk horen die niet in je tekst, anders sluit je de kommaneukers bij voorbaat al uit als klant. Reken erop dat die taalfouten gezien worden en ergernis oproepen… en dat is niet de stemming waarin je jouw lezer wilt brengen. Elke taalfout geeft bovendien een pauze in het leesritme… rot als je de lezer wilt meetrekken in je verhaal.
Lees je tekst dus minstens drie keer over, en focus één van die keren speciaal op de werkwoordsvormen. Beter nog: zorg voor een meelezer, een corrector of zelfs een redacteur: degene die na afloop even meekijkt en met slimme opmerkingen jou een hoop ellende bespaart. En dat mag gerust een betrokken familielid zijn.
Zonder taalfouten is dus een voorwaarde. Maar als het om doelen bereiken gaat is de goede tone-of-voice belangrijker dan grammaticale klunzigheden. Het belangrijkste is of de schrijver zich goed verplaatst in de doelgroep, en de emotie van de lezer raakt. Zonder dat blijf je je afvragen waarom die website niks opbrengt…