De doelgroep die zich stoort aan de aanspreekvorm ‘jij’ is niet zo groot. En krimpend. Kiezen voor ‘u’ moet dus een bewuste keus zijn. Jammer genoeg wordt het meestal vrij gedachtenloos gebruikt:
- uit respect,
- omdat je lezer ouder is,
- of hoger op de ladder staat qua ontwikkeling of ervaring.
Dat laatste is vaak je eigen onzekerheid, al dan niet terecht. Weg ermee: je lezer zoekt je autoriteit.
Wat het respect betreft: dat is geen automaatje. Iedereen wil respect, ook de jij-klanten! Laat respect dus niet afhangen van je aanspreekvorm, maar blijken uit je hele website. Het slaat immers nergens op als je de ‘gerespecteerde u’ in de rest van je tekst met een belerend toontje toespreekt. Of als je lezer zich suf ergert aan je traag ladende pagina’s – weinig respect voor zijn tijd!
Denk ook eens na over het volgende:
- Waren je lezers volwassen vóór 1970? Dan is er een kans dat ze de aanspreekvorm ‘u’ zien als teken van respect.
- ‘U’ reserveren voor oudere mensen lijkt logisch als je zelf jong bent. Maar het geeft nogal wat lezers ook meteen het gevoel oud te zijn. Wil je dat gevoel oproepen?
- ‘U’ creëert afstand tot de lezer. Dat is niet per se slecht, maar wíl je dat?
- ‘U’ is dienstbaar. Zoekt jouw aanstaande klant dat? Past het bij jou?
En de hamvraag: hoe spreek jij je klanten aan in het live contact? En hoe reageren die klanten daarop – nemen ze dat over of juist niet?
Webtekst ligt dichter bij spreektaal dan bij schrijftaal. Hoe dichter het bij jouw spreektaal ligt, hoe authentieker je site overkomt. En hoe beter je je in je lezer kunt verplaatsen, hoe prettiger het gevoel is dat je geeft tijdens het lezen. Maak er dus een bewuste keuze van!
En voelt jouw keuze goed, maar twijfel je omdat niemand van je concurrenten deze maakt? Niet meer twijfelen: volg je gevoel. Je wilt opvallen in de massa.